Rådgivning om vinduer
Rådgivning om vinduer er gratis
Hos os er personlig og faglig rådgivning om vinduer og døre med i prisen på selve produktet. Det er ikke noget der koster ekstra. Det kan derfor dårligt betale sig ikke at benytte sig af det.
Hos os er personlig og faglig rådgivning om vinduer og døre med i prisen på selve produktet. Det er ikke noget der koster ekstra. Det kan derfor dårligt betale sig ikke at benytte sig af det.
Du er velkommen til, at få besøg af tømrermester Søren Vestrup i dit hjem, så I sammen kan se på mulighederne. Han kan være dig behjælpelig med rådgivning om vinduer og døre. Han kan sætte dig ind i hvad der findes på markedet netop nu og fortælle dig, hvad der kan lade sig gøre rent praktisk ud fra hvordan din bygning er konstrueret. Tøv ikke med at kontakte Søren, for at få rådgivning om vinduer og døre.
Har du selv lyst til at sætte dig lidt ind i tingene, har vi her lavet en liste med de oftest stillede spørgsmål og vores svar du kan læse.
Dansk Vindues Certificering er en uvildig kontrol af producenten, der foretages uanmeldt 1-2 gange årligt.
Der er altid mindst 5 års garanti på DVC-mærkede vinduer og døre.
DVC stiller krav til bl.a. indhold af kernetræ. Der er to hovedgrupper af produkter: minimum 60 % kernetræ – eller minimum 90 % kernetræ. Den sidste gruppe hedder også Øko-2 produkter. Du kan se en liste over hvem der producerer hvad på DVC´s hjemmeside. Vær opmærksom på at det er producenterne der er opgivet – ikke forhandlerne.
Derudover kontrolleres fugtindhold, hængsler, glas, konstruktion, dokumentation, og kvalitetsstyring. Der er også udenlandske producenter der er DVC-mærkede og en del danske producenter der har placeret deres produktion i f.eks. Østeuropa. For kvaliteten er det ligegyldigt – bare DVC- mærket er der.
Se en mere detaljeret og teknisk beskrivelse af krav og regler på www.dvc-vinduer.dk.
De fleste vinduer produceres i fyrretræ. Der er også flest producenter af vinduer i fyrretræ.
Indholdet af kernetræ er vigtigt når du køber fyrretræsvinduer. Jo større indhold af kernetræ, jo længere holdbarhed. Generelt set hæves prisniveauet med andelen af kernetræ.
Vi har udvalgt de bedste producenter indenfor de forskellige grupper – det vigtigste er at du ved hvad du får for pengene og at du får mest muligt.
Fyrretræsvinduer skal males. Hvor tit afhænger af hvor meget sollys de får – vinduer mod nord males sjældent, hvorimod du nok skal regne med at male hvert 5-7 år når vinduerne vender mod syd.
Fyrretræsvinduer kan leveres i alle RAL – farver.
Teak har en smuk gyldenbrun farve, ofte med flere nuancer som giver træet “liv”. Vinduer i teak holder nærmest evigt. Teaktræ har en indbygget imprægnering. Det indeholder bl.a. kiselsyre og forskellige æteriske olier som fra naturens hånd virker som imprægnering.
Teaktræ bliver lyst/hvidt, hvis det står uplejet, men i modsætning til mahogni tager teak ikke varig skade, hvis de ikke får olie. Teak bliver bl.a. brugt til skibsdæk, hvor træet virkelig bliver udsat for vind og vejr.
Ulempen ved teak er først og fremmest prisen. Det er meget dyrt og der er ikke mange fabrikater at vælge imellem.
Her er nogle ting du skal holde øje med:
Dug opstår når varm og fugtig luft møder en koldere overflade.
En almindelig familie på fire personer afgiver 15 l fugt pr. døgn, gennem udånding og ved madlavning. Derfor vil man ofte se dug på indersiden af vinduerne i soveværelset.
Der kan under visse klimatiske forhold også dannes dug på ydersiden af ruden, som regel om morgenen efter en kold nat. Det ses især på lavenergiruder, da der jo ikke kommer varme indefra til at holde ruden fri for fugt – det forsvinder i takt med at solen varmer glasset op.
I takt med at energikravene er blevet større, er husene efterhånden blevet så tætte, at problemet med fugt indendørs er øget.
Bestil derfor dine nye vinduer med udluftningsventiler i bad, soveværelset og i køkkenet.
Det er en ekstraudgift på under 200 kr på vindue.
Stilsprosser eller ”snydesprosser” er tynde sprosser mellem 19 – 24 mm brede (afhængig af producent og produkt). Betegnelsen snydesprosser kommer af at det faktisk er snyd …. det er påklæbede sprosser ud og indvendig og imellem glassene er der en afstandsprofil, som hvis det havde været ægte sprosser.
Du kan altså ikke se det, men i virkeligheden er der kun én rude som er opdelt i flere felter.
Grunden til at man laver dette ”snyderi” er at de tynde sprosser ikke kan bære en moderne lavenergirude. Almindelige sprosser eller ”ægte” sprosser, er typisk 45 mm brede, og her svarer antallet af glasfelter til antallet af ruder.
Prismæssigt er der ingen forskel på de to typer sprosser – man kan dog få en meget billig udgave af stilsprosser hvor sprosserne er klæbet på indersiden af ruden. Det er ikke videre kønt og kan ikke anbefales af samme grund.
Palævinduer er vinduer inddelt i mange glasfelter, med tynde sprosser. De kan være udformet som et dannebrogsvindue, eller som bondehusvinduer, men med en ekstra lodret sprosse.
Palævinduer er oftest sidehængte – vinduerne kan åbnes, men kan også fremstilles som fast karm/fast ramme hvor vinduerne ikke kan åbnes. Man kan også kombinere de to typer.
Palævinduer fremstilles som 1-fags vinduer og opefter.
Antallet af glasfelter afhænger af vinduets bredde og højde. Det tilstræbes at glasfelterne får et kvadratisk eller ”stående” format.
Palævinduer er ofte brugt i store villaer eller gårde.
En fast karm er et vindue der ikke kan åbnes. Glasset sidder direkte i karmen. Der er altså ikke en ramme i vinduet
Kernetræ er den inderste og hårdeste del på et fyrretræ.
Indholdet af kernetræ er vigtigt når du køber fyrretræsvinduer. Jo større indhold af kernetræ, jo længere holdbarhed. DVC-mærkningen garanterer et minimum på 60 %, men der er producenter, som ligger langt højere – over 90 %, enkelte helt oppe på 100 % på den udvendige del af vinduet.
Den høje kerneandel opnås ved at optimere træet ved hjælp af fingerskaringer.
Denne type har meget tynde sprosser (19 mm). Glasset sidder meget fremtrukket i rammen og der er brugt en hvid silikone til fugningen så det ligner en gammeldags kitfals mest mulig.
Selvom produktet er udviklet til bevaringsværdige bygninger er der forskellige regler fra kommune til kommune. Kontakt din kommunes byggetekniske forvaltning hvis dit hus er klassificeret som bevaringsværdigt. Kommunernes arkitekter er generelt ikke glade for kombinationen af træ-alu til bevaringsværdige bygninger, men de fleste arkitekter ved ikke at dette produkt eksisterer.
Der er kun én producent af dette produkt.
Eg er Europas eget hårdttræ. Eg er gullighvid med tydelige årringe og en lidt mørkere kerne. Eg skal behandles med olie (eller males) og må ikke komme i kontakt med jern, da det korroderer med dette så træet bliver sort. Ved montering skal man bruge stål eller messing montageskruer
.
I lavenergiruder er mellemrummet mellem glaslagene fyldt med en ædelgas, typisk Argon.
Derudover er mindst et af glassene belagt med en tynd metalfilm, som lader solens energi passere ind i huset, men ikke ud. Der tilføres altså mere varme til dit hus end der forsvinder.
Man kan kontrollere om man har en lavenergirude ved at holde en lighterflamme op foran ruden og se på spejlbillederne af flammen – et af spejlbillederne vil have en afvigende farve.
Kært barn har mange navne: superlavenergi, lavenergi 1.1 eller A-mærket. Det er det samme, men der er indført en energimærkning hvor man bruger samme betegnelser som for hårde hvidevarer. A-, B- og C-ruder tilfører varme til dit hus. En gammeldags termorude er en F-rude. Alle vores producenter anvender A-ruder. Det er standard og altså ikke noget man behøver betale ekstra for. Læs evt. mere på:www.energivinduer.dk
Dug opstår når varm og fugtig luft møder en koldere overflade.
En almindelig familie på fire personer afgiver 15 l fugt pr. døgn, gennem udånding og ved madlavning. Derfor vil man ofte se dug på indersiden af vinduerne i soveværelset.
Der kan under visse klimatiske forhold også dannes dug på ydersiden af ruden, som regel om morgenen efter en kold nat. Det ses især på lavenergiruder, da der jo ikke kommer varme indefra til at holde ruden fri for fugt – det forsvinder i takt med at solen varmer glasset op.
I takt med at energikravene er blevet større, er husene efterhånden blevet så tætte, at problemet med fugt indendørs er øget.
Bestil derfor dine nye vinduer med udluftningsventiler i bad, soveværelset og i køkkenet.
Det er en ekstraudgift på under 200 kr på vindue.
Samling af to stykker træ med ”fingre” der presses ind i hinanden – se foto.
Træet optimeres inden produktionen af vinduer og døre. Optimeringen foregår ved hjælp af kontinuerlige computerscanninger og målinger. Det er der mange fordele ved:
En enkelt ulempe er der dog også – der kan være enkelte fingerskaringer som kan ses gennem malingen
Et tophængt vindue er et vindue, der er hængslet i toppen af vinduet. Det leveres med gammeldags anverfere og en udskyderstang i midten til udluftning.
Et tophængt vindue har sædvanligvis ét glasfelt, men kan leveres med flere. F.eks. med en krydssprosse.
Tophængt vinduer kendes især fra byggerier fra 1960 til 1970 – parcelhuse.
Under fast ramme forstås en karm, hvori der sidder en fast ramme. Vinduet kan altså ikke åbnes, men har samme dimensioner som et vindue der kan åbnes.
Det er det første valg man skal træffe. Skal det være hårdttræs-produkter i mahogni, teak og eg eller skal det være fyrretræ eller måske fyrretræ kombineret med aluminium på ydersiden. Svaret på dette spørgsmål afhænger faktisk mest af om du vil bruge tid på vedligeholdelse eller du foretrækker liggestolen :-). Hvis svaret er liggestolen, skal du helt enkelt vælge træ/aluminium.
Sipo – mahogni er den mahogniart der er mest brugt. Det er en smuk brun/gylden træsort uden knaster med meget lang holdbarhed.
Ulempen ved mahogni er, at det skal plejes med olie flere gange årligt – afhængig af hvor meget sol og vind vinduerne bliver udsat for. Hvis du ikke plejer dine mahognivinduer kan de tage varig skade. Vand skal stå som perler ovenpå mahognien ellers er det tid til olie
Når du nu har valgt materiale skal du finde den type vinduer, der passer til dit hus og din smag.
Et vindue kan ændre husets karakter fuldstændigt og man kan vælge om det skal være vinduer med eller uden sprosser, lodret eller vandret delte vinduer eller andet.
Prøv at tage noget hvidt malertape og sæt det på dine eksisterende vinduer. Det kan give et godt indtryk. Vi har også lavet en side med inspiration, hvor du kan se nogle eksempler.
I gamle termoruder brugte man aluminium som afstandsprofil imellem de to glas. Det medførte at der opstod kuldebroer langs metallet og dermed et varmetab.
I dag bruges forskellige kunststoffer. Det mindsker varmetabet og reducerer problemet med dug på indersiden af ruden. Det er standard i vorestræ-alu vinduer og altså ikke noget man behøver betale ekstra for.
Lydglas reducerer støj udefra. Glassene i en lydglas rude har forskellig tykkelse. Dette forhindrer glassene i at svinge i samme frekvens og reducerer dermed lyden. Hvis du bor tæt på en vej eller anden støj kan det være en god ide at bestille dine vinduer med lydglas.
Det er en mindre ekstraudgift afhængig af rudens størrelse – typisk under 200 kr for en rude i almindelig størrelse.
RAL er en entydig betegnelse for en bestemt farve. Hvis du f.eks. vil have dine vinduer i flaskegrøn, så er flaskegrøn ikke en entydig betegnelse. Det er derimod betegnelsen RAL 6007. Det vil være den samme farve ligegyldig hvor du køber den. Hvid hedder RAL 9010
Et topstyret vindue er et vindue, der ikke har udvendige hængsler. Rammerne kører i en skinne i sidekarmen.
Det har sædvanligvis ét glasfelt, men kan leveres med flere. F.eks. med en krydssprosse.
Topstyrede vinduer kendes fra parcelhuse, men bruges også i stor stil til moderne byggerier.
Et topstyret vindue kan også fås som et vendevindue, hvor hele rammen kan vendes rundt så vinduet kan pudses indefra. Det er især en fordel ved vinduer placeret i 1. sals højde eller højere.
Et pudsebeslag er en hængsling, hvor rammen kører i en skinne i top- og bundkarmen. Der er altså ingen synlige hængsler udvendig. Et pudsebeslag anvendes på sidehængte vinduer hvor man ønsker, at kunne pudse vinduet indefra